Barcelona

Barcelona bezienswaardigheden - Hospital de Sant PauDit ziekenhuis staat in de straat Sant Antoni Maria Claret en wel op nr. 167. Het hoofdgebouw en de vele paviljoenen vormen het grootste complex van de Catalaanse modernistische architectuur.

 

 

Barcelona bezienswaardigheden - Hospital de Sant PauHet kunstwerk werd gebouwd door Lluís Domènech i Montaner in de periode tussen 1902 en 1930. In de 19e eeuw groeide de populatie van Barcelona explosief, waardoor een groter ziekenhuis noodzakelijk was. Domènech i Montaner had het idee een ziekenhuis te bouwen bestaande uit 48 moderne paviljoens. Er werden er slechts achttien gebouwd. Twaalf werden voltooid door de kunstenaar zelf en de overige zes -na zijn overlijden- door zijn zoon.

Vooronderzoek over volksgezondheid

Barcelona bezienswaardigheden - Hospital de Sant Pau

Domènech i Montaner had voorafgaand aan de bouw verschillende ziekenhuizen in Europa bestudeerd. Er werd niet alleen nagedacht over het kunstzinnige aspect maar ook over volksgezondheid. De paviljoens waren min of meer geïsoleerd, dit om uitbraak van infecties tegen te gaan. Maar door middel van een ondergronds gangenstelsel werden ze wel met elkaar verbonden. Elk paviljoen heeft een of twee verdiepingen die ingericht zijn als patiëntenkamers. Op de begane grond zijn de onderzoeksruimten.

 

Barcelona bezienswaardigheden - Hospital de Sant Pau

Paviljoens op het zuiden

De paviljoens zijn allemaal gericht op het zuiden zodat ze zoveel mogelijk zonlicht opvangen. In de aangrenzende tuinen groeien medicinale en aromatische planten die er voor zorgen dat patiënten zo effectief mogelijk herstellen.

Niet meer in gebruik als ziekenhuis

Naast een secretariaat beschikt het ziekenhuis ook over een bibliotheek en een gebedsruimte. Sinds enkele jaren is het gebouw niet meer als ziekenhuis in gebruik.

Bekijk alle bezienswaardigheden in Barcelona>>