Barcelona

Barcelona bezienswaardigheden - Casa VicensCasa Vicens, eveneens ontworpen door Gaudí, was in feite zijn eerste belangrijke bouwwerk en behoort tot het modernisme Català, de Catalaanse variant van de art nouveau- en jugendstilbeweging.

 

 

Casa Vicens ligt aan de Calle Carolinas op nummer 24 in de wijk Gràcia en werd tussen 1883 en 1889 gebouwd, in opdracht van de tegelfabrikant Manuel Vicens i Montaner, hetgeen aan de buitenzijde goed te zien is. Casa Vicens is opgebouwd uit verschillende stijlen. Het onderste deel van het huis, dat slechts twee etages telt, is gebouwd in Barcelona bezienswaardigheden - Casa Vicenstraditionele Spaanse stijl. Het bovenste gedeelte kenmerkt Arabische invloeden van de Mudejarstijl. Het huis is rijkelijk versierd met -in geometrische vormen aangebrachte- keramiektegels. Vermeldenswaardig is dat Gaudí de tegels heeft ontworpen naar het voorbeeld van de afrikaantjes (Tagetes patula) die op het bouwterrein groeiden.

Een kolossaal huis in diverse stijlen

Dat het huis diverse stijlen vertoont, is wellicht het gevolg van de verbouwing die rond 1925, in opdracht van de familie Jover, werd uitgevoerd door de architect Juan Bautista de Serra Martinez. Het huis is werkelijk kolossaal. Souterrain, begane grond met terras, eerste 1e verdieping met terras en een 2e verdieping zijn allemaal enorm. In het oog springend is de weelderig versierde gevel met kleine erkers die naar voren uitsteken. De muren zijn gemaakt van okerkleurige natuursteen geplaatst achter eenvoudige baksteen. De torens zijn beschilderd met Spaanse taferelen.

 

Barcelona bezienswaardigheden - Casa Vicens

Inspiratie door de natuur

Gaudí heeft zich destijds laten inspireren door de natuur. Er zijn bijvoorbeeld vogel- en kersenmotieven gebruikt. Het smeedijzeren hek dat door Gaudí zelf ontworpen is, werd gemaakt naar kleimodellen van dwergpalmbladeren die eveneens op het bouwterrein stonden.

Wonen in Casa Vicens?

Heeft u interesse om in dit prachtige huis te wonen? Het staat te koop. Voor meer informatie zie website www.casavicens.es

Bekijk alle bezienswaardigheden in Barcelona>>